9 günlük Kurban Bayramı tatilinde ilçedeki tüm otellerde yüzde 100 doluluk yaşandığını belirten Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, “Çeşme’ye ciddi bir araç yükü vardı. Çeşme’nin 50 bin nüfusu var ve bu nüfusun neredeyse 20 katını ağırladık" dedi.
Çeşme Turistlik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, SonSöz TV’nin konuğu oldu. Gazeteci, yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Başkan Yakup Demir, 9 günlük Kurban Bayramı tatilini değerlendirdi.
Dokuz günlük bayram tatilini değerlendiren Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, “Bayram öncesi hayal kırıklığına uğramıştık. Havalar kötü gidiyordu. 20 kişi arıyorsa, 2 kişi rezervasyon yaptırıyordu. Bayrama bir hafta kala her şey değişti. Halkımız rezervasyonlarını hızlandırdı. Birçok otelimiz bayram ilan edildikten sonra Çeşme olarak yüzde 100 doluluğa ulaştık. Hatta yüzde 120 bile diyebiliriz! Oteller dışında araçlarında kalan vatandaşlarımız dahi oldu. Çeşme bayramı güzel geçirdi. Bir tek oteller değil, Çeşme’de 400 bine ulaşan bir yazlıkçı nüfusu var. Yazlıkçılar da Çeşme’ye ciddi bir kalabalık kattı. Bir de günübirlikçiler var. Mayosunu giyen, şemsiyesini alan Çeşme’nin yolunu tutmuş. Yani, bayram her zamanki gibi Çeşme’de bayramdı” şeklinde konuştu.
Çeşme’deki otellere rezervasyon yaptıran kimsenin açıkta kalmadığını söyleyen Başkan Demir, sadece rezervasyonsuz gelen ailelerin bir kısmının geri dönmek zorunda kaldığını belirtti. Demir açıklamasında şunları söyledi:
REZERVASYON YAPTIRMADAN GELİP GERİ DÖNEN AİLELER OLDU
“Açıkta kalma değil de geri dönmeler oldu. Oteller çok doluydu, Rezervasyon yaptırmadan gelip geri dönen aileler oldu. Üzülerek söylüyorum, Beach’lerimiz bizim için ciddi bir ürün. Şu anda belirli bir saate kadar müzik yayını da uzatıldı. Buraların fiyatını elde etmek çok zor, stabil bir fiyat alamıyoruz. Sadece birkaç işletmede fiyatlandırma düzgünlüğü var. 550-600 TL giriş bileti ve içerisinde bir tane içecek olan beach’lar var. 100 TL de otopark fiyatları var. 1.500 giriş, içeride ise 500 lira harcama limiti veriyor. Çeşme’de böyle bir dengesizlik de var. Biz bu dengesizliği anlatıyoruz ancak maalesef çözüm üretilmiyor. Beach fiyatları ile ilgili serbest piyasa koşulları elbet bazı şeylere müsaade eder ama biz Çeşme’yi böyle kabul edemiyoruz, böyle görmek, böyle anılmak istemiyoruz. Bir standardımız olsun istiyoruz.”
BAYRAMDAN SONRA DÜŞÜŞ OLDU ANCAK HAFTA SONU TEKRAR AÇILIRIZ
Sezon öncesi doluluk oranlarının beklentinin altında kaldığını hatırlatan Başkan Demir, Çeşme’nin, Antalya’nın dolmasını beklediğini belirtti. Demir, bayramdaki doluluğun bayram sonrası sürdürülebilirliğiyle ilgili olarak, “Otellerde ciddi sorunlarımız yok. Bir tanesinden bile şikayet almadık. Sorunlar biraz sokaklarda, beach’lerde, yani fiyatlarda. Bayram bittikten sonra bizim barometreler aşağıya iniyor, sonradan ise hafta sonu tekrar toparlıyoruz. Şu anda, yani bayram sonrası doluluk oranımız yüzde 55-60 seviyesine düştü. Erken rezervasyonlarda ciddi sıkıntı vardı. Bizim sezon başı en az yüzde 50 doluluk görmemiz lazımdı. Ancak görüştüğümüz ilgisi satış müdürleri bize, bekleyin önce Antalya dolsun, sonra Çeşme dolacak, diyorlardı. Çeşme, Antalya’nın dolmasını bekliyor, özetle” dedi.
ÇEŞME, NÜFUSUNUN NEREDEYSE 20 KATINI AĞIRLADI!
Otelciler olarak dokuz günlük bayram tatilinde ciddi bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Başkan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:“Çeşme’ye ciddi bir araç yükü vardı. Çeşme’nin 50 bin nüfusu var ve bu nüfusun neredeyse 20 katını ağırladık. Kolay bir şey değil. Altyapı olarak çok büyük sıkıntı çekmedik. Biraz internette sıkıntı oldu, ancak o sıkıntı ile de hemen ilgilenildi. Çok ciddi sorunumuz yok ama en çok o yollardaki kazılar sıkıntı yarattı. Birazcık burada bir aksama var. Bayram sonu yol çalışmalarının devam edeceğini öğrendik. Yollarımız yapılırsa Çeşme’de ciddi bir sorun olmayacaktır. Biraz sinek sıkıntımız var. Ancak ben okuyorum bu sadece Çeşme’de değil, Büyükşehir ve diğer ilçeler dâhil olmak zere çok ciddi bir sıkıntı var. Bu sıkıntıyı da Büyükşehir kapsamında çözüme kavuşacağını öğrendik ancak biz kendimiz çözmeye çalıştık. Gelen konuklarımız, geldikleri ve bu kadar da para ödedikleri için her şeyi ile mükemmel bir Çeşme arıyorlar.”
ÇEŞME, KENDİ REKORLARINI EGALE ETTİ
Çeşme’nin özellikle tatil sezonunda kendi rekorlarını egale ettiğini vurgulayan Başkan Yakup Demir, tatil sezonunda Çeşme’nin eczanesinden, kurum ve kuruluşlarına kadar sezonda ekstra çalışılması gerektiğini söyledi. Başkan açıklamasında şunları söyledi:“Bir dokuz gün daha bayram olsa, psikolojimiz kaldırabilir miydi? Bilmiyorum. Marketlerde raflar boşaltı, pek çok ürün tükendi. Marketlerde ciddi bir et alımı da vardı. Biz turizmciler keyif yapanlara hizmet ediyoruz. Gelen konuklarımızın isteklerini yerine getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak, Çeşme’de internetten baktık, nöbetçi eczane aradık. Bir ilaç lazım oldu. Sadece bir tane eczane açıktı. Çeşme turistik bir yer ise, Çeşme’deki tüm kurum ve kuruluşların da buna uyması lazım. Yurt dışı yerleri de gezip imceliyorum. Oralarda 24 saat açıktır marketler, eczaneler. Tatilcinin tüm ihtiyaçlarının karşılanması lazım. Çeşme’ye bu bayram bir milyon insan geliyorsa, bir tane veya iki tane eczanenin yetersiz kalacağını bilmek lazım. Dikkat etmek lazım, hastanelerimizde de sorun vardı, yeterli hekimimiz yoktu.
”DENİZİ, KUMU VE GÜNEŞİ İYİ SATAN BİR ÜLKEYİZ ANCAK…
Otelciler için çok önemli bir yere sahip olan plajların, Türkiye’de sahibi olmadığını belirten Başkan Demir, günübirlikçiler tarafından kirletilen koylarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:“Biz denizi, güneşi ve kumu en iyi satan bir ülkeyiz ancak hala daha plajların sahibi yok. Plajımız var, halkın plajı diyorlar ancak plajı kimin yöneteceği belirsiz. Plajlar bizim için çok kıymetli. Bu plajlar belli bir kaliteye ulaşsa, kafe, tuvalet, duş ve ulaşım gibi hizmetler sunulsa, Çeşme’nin turizmi yüzde 30’un üzerinde büyür. Buranın sahibi yok. Bu plajların sahibi Kültür ve Turizm Bakanlığı mı? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mı? Belediye mi? Sahibi yok. Belediye 2 tane konteyner koymuş onun dışında orada işletmecilik anlamında bir şey yapamıyor. Kleopatra Koyu çok güzel bir koy. Çeşme değil de sanki başka bir dünyaya gidiyorsunuz! Biz çok üzülüyoruz. Plajların bir sahibi olmalı. Plajları birilerinin yönetmesi lazım, bunun bir devlet politikası olması lazım. Belediye Başkanımıza sorun, hayır bana vermiyorlar diyor. Buranın sahibi ben değilim diyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na soruyoruz, o da aynısını söylüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu yerler Hazine’ye ait, diyor. Oraya sabit bir şey koyduğunda hemen ecri misil bedeli geliyor. Yıllardır bu bizim sorunumuz. 30 senedir konuşuyoruz, herkes bunu görüyor, sürekli de gündeme gelecek, bu şekilde giderse fazlalaşarak devam edecek ve belki, çöpler denizlere dökülecek. Bu duruma birisinin çözüm bulması lazım. Bu devlet politikası olmalı. Halk plajları çok önemli, Standartlar koyulması lazım. Her şey mükemmel olmalı, plajlar Türkiye için çok önemli yerler.”
ÇEŞME’DE OTEL FİYATLARI TEMMUZ AĞUSTOS’TA DA STABİL GİDECEK
Çeşme otelcileri olarak bayramda uygulanan fiyat tarifesini, tüm sezonda da uygulamak istediklerini dile getiren Başkan Demir, “Arz- talep dengesi fiyatlandırmayı da beraberinde getiriyor. Bizim Çeşme’deki fiyatlarımız Dolar- Euro kurunun yüzde 30 aşağısında. Yani yüzde 30 daha ucuz. Bu sadece bayram için değil de sezon içinde geçerli tarifemiz olsun istiyoruz. Ancak, talep yükselince fiyatlar da ister istemez yükseliyor. Bir şey isteniyor diye hemen pat diye artırmanın da bir anlamı yok. Bizde hemen günlük taleplerde bile fiyat artışı oluyor. Ahlaki değerlerimizde herhalde sorunlarımız var. Bir şey satılınca, içimizdeki hareket faaliyete geçiyor. Çeşme’de, temmuz ağustos aylarında da fiyatlarımızın stabil gideceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
ORTA DİREĞİ OTELLERDE GÖREMİYORUZ!
Çeşme’ye gelen tatilcilerin büyük bölümünü gurbetçilerin oluşturduğunu söyleyen Başkan Demir, “Orta direği otellerde şu anda çok göremiyoruz. Genelde müşterimiz gurbetçi ve yabancı ülke vatandaşları. Verilerimize baktığımızda, yurtdışından dışarıdan gelen ve yurtiçinden gelen uçak sayısı, neredeyse başa baş gidiyor. Bunlar güzel şeyler. Biz muhakkak ekonomik şartlar yerine gelene kadar dış turizme önem vermek lazım. Memura, emekliye yapılacak zamdan sonra ortadirek grubu otellerimizde görebilecek miyiz, bilemiyorum” şeklinde konuştu.
PLAJLARDAKİ TUVALETLER DEPREM BÖLGESİNDE!
Sosyal medyada çokça konuşulan, Çeşme’de tuvalet, 50 TL afişini değerlendiren Başkan Yakup Demir, orasının bir umumi tuvalet olmadığını söyledi. İşletmecinin, caydırıcı olması düşüncesiyle fiyatı yükselttiğini belirterek, “İnsanların, mekânı tuvalet için kullanmaması hedeflendiği için böyle bir olay yaşandı. Çeşme plajlarında yer alan tüm umumi tuvaletler, Kahramanmaraş depremi sonrasında deprem bölgesine gitti ve onlar bir daha geri dönmedi” dedi.
PERSONEL SIKINTISI HEP VAR, HEP VAR OLACAK!
Çeşme’deki otelcilerin en büyük sıkıntılarından bir tanesinin personel sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Başkan Demir, “Personel sıkıntısı hep var ve bu politika ile de hep olacağa benziyor. Fakat bir şekilde birileri, birilerinden çalarak ya da devşirme personel ithal ederek bir çare bulunuyor. Bu çareler geçici çare kalıcı değil. E, bunlarda kalitenin aranmaması lazım. Standart bir çare henüz oluşmadı ama bir şekilde bayramda 1 milyon insanı öyle veya böyle ağırladık” diye konuştu.
Kaynak: EGEDE SONSÖZ