Bugun...
SON DAKİKA

BUNLAR KENE GİBİ MİLLETİN SIRTINDA

 Tarih: 09-02-2024 09:11:00
YAŞAR EYİCE

*- ŞAMPİYONLAR LİGİ

 

Ahmet Ünsal Manisalı usta gazetecilerinden…

Sanıyorum son yarım asrın Manisa siyasetini çok iyi bilen meslektaşlarımızdan biri…

Pencere Tv’deki köşesinde önemli bir iddiada bulunuyor:

Belirttiğine göre, ‘Bu Seçimde Türkiye’nin Gözü Kulağı Manisa’da Olacak!..’

Acaba?

Manisa’daki seçimi önemli ve heyecanlı kılan yönü TBMM grubu bulunan partilerin Genel Başkanları, Grup Başkanları ve Grup Başkan vekillerinin Manisalı olması.

Daha açık belirtelim:

Kelimenin tam anlamıyla Siyasetin A Kadrosu Manisa’dan.

Düşünün CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP’nin Grup Başkan vekili yazar, dizi oyuncusu, hukukçu Bahadır Yenişehirlioğlu, 6 Dönemdir Manisa’dan MHP milletvekili seçilen Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, birde bunlara muhtemel eklenecek olan Gelecek Partisi ve SP grubunun Meclisteki Grup Başkanı Doç.Dr.Selçuk Özdağ.

İzmir’de yerleşik en fazla konuk Manisalı bulunuyor.

Manisa’da da rekor İzmirlilerde…

Her gün binlerce kişi yarım saat uzaklıktaki Manisa’ya giderken, bir o kadar Manisalı da İzmir’e geliyor…

Yani Manisa ve İzmir iç içe, birbirinden ayrılmaz durumda…

Uzun, araştırma olacak yazısında özetle şöyle diyor, Ahmet Ünsal;

 

*- DUŞ ETKİSİ

 

2019 yerel seçimlerinde Cumhur ittifakının çok güçlü olduğu süreçte Cumhuriyet Halk Partisinin Belediye Başkan adayları Besim Dutlulu, Çetin Akın, Ahmet Öküzcüoğlu, Zeki Bilgin bulundukları Turgutlu, Alaşehir, Akhisar ve Saruhanlı ilçelerinde aldıkları ciddi oy farklarıyla Cumhur ittifakına soğuk duş etkisi yaratmıştı.

Diyeceksiniz ki;

O dönemde millet ittifakı vardı, şimdi böyle bir ittifaktan yoksun seçime gidilecek!

4 ilçede belediye başkanlarının siyasi ayırımı yapmadan hizmeti eşit şekilde götürdüğünü söyleyebiliriz.

 

*- KARA KUTUSU

 

Az önce belirttik:

‘Selçuk Özdağ da nereden çıktı?’ diyenler olabilir.

Özdağ AKP sürecinde partisinin tam anlamıyla kara kutusu sayılır niteliğinde idi.

Bu yerel Seçimlerde Gelecek-Sadet Partisi ittifakı olarak Manisa’dan Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için hazırlıklarının son rötuşlarını tamamlıyor.

Özdağ’ın aday olarak çıkması Manisa’da AKP hükümetinin hangi ilçeye ne denli yatırım yaptığı ne denli eksiklikler bıraktığını bilen ender kişilerden biri.

Manisa’daki seçmende bir karşılığı var mı derseniz tabiî ki var.

Çünkü, Cumhur ittifakına oy kaybettireceği gayet açık.

 

*- 7 YENİ ADAY

 

Takip edenler bilir;

Cumhur ittifakı Manisa’da Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün başta olmak üzere, Kula, Sarıgöl, Salihli, Selendi, Yunusemre, Gölmarmara, Gördes, Köprübaşı ve Ahmetli ilçe Belediye Başkanlarıyla yola devam etme kararı aldı.

Şehzadeler, Akhisar, Demirci, Kırkağaç, Soma, Saruhanlı ve Turgutlu ilçelerinde yeni adaylar açıklandı.

Özellikle AKP cephesinde aday belirlemede ciddi sıkıntılar siyasi depremi meydana getirdi.

İlk ayaklanma Şehzadeler ilçe teşkilatından geldi.

Başkan aday adayı olan Ahmet Tonguç taraftarları İl Başkanlığına giderek tepkilerini ortaya koymanın ötesinde seçim sürecinde çalışmayacaklarını haykırdılar.

Nedeni ise Yunusemre ilçesinden Başkan aday adaylığı açıklanan İzmir SGK İl Müdürü ve Manisalı olan Yavuz Kurt’un son anda sürpriz bir şekilde Şehzadeler ilçesinden aday gösterilmesi idi.

  

*- BAĞIMSIZ ADAY OLABİLİR

 

Yunusemre ilçesinde ise Bülent Arınç ve milletvekili ve MKYK üyesi olan oğlu Ahmet Mücahit Arınç’ın destek verdiği Mehmet Çerçi’nin aday olarak gösterilmesi bu cephede de Grup Başkan vekili Bahadır

Yenişehirlioğlu’nun desteğini verdiği Berk Mersinli ve taraftarlarını öfkelendirdi.

Gelin size bir özel notu da vereyim. Mersinli, birkaç güne kadar aday adaylığı sürecinde oluşturduğu ekibiyle birlikte BAĞIMSIZ Başkan adaylığı için kolları sıvadığını belirtmek isterim.

 

*- AKP Lİ ADAYLAR KOBAY MI SEÇİLDİ?   

 

AKP Cephesinde böylesi sancılar yaşanırken Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerinde Belediye Başkan aday adaylığı için iki aydır geceli gündüzlü kendi ilçelerinde girmedik esnaf ve ev bırakmayan aday adayları da fazlasıyla kırgın.

Başkan aday adaylı ve taraftarları “Biz bu partinin temel taşlarıyız. Bu teşkilatın her kademesinde canla başla çalışmış kendilerine verilen her görevi başarı ile üstesinden gelmiş olanlar olarak başkan aday adaylarımızın bir KOBAY gibi kullanıp bir tarafa atılması atılmasını kabul etmemiz mümkün değildir”.

Geçtiğimiz aylarda ‘bu partinin ağabeyi Arınç mı yoksa Yenişehirlioğlu mu?( diye yazmıştım.

Gelinen son noktada partinin ağır ağabeyinin yeniden Bülent Arınç olduğu Çerçi’nin yeniden Başkan adayı olarak gösterilmesinde gördük.

MKYK Üyeliğinde düşürülen Murat Baybatur’un Yavuz Kurt’un Şehzadeler ilçesinden Başkan adayı gösterilmesinde etkili olmasıyla birlikte yeniden parti içerisinde eski gücüne kavuştuğunu perçinledi. Baybatur, bu yolculuğunda tabiî ki yalnız değildi.

  

*- ZORU BAŞARABİLECEK Mİ?

 

Üç Dönem Akhisar Belediye Başkanlığı görevini tamamladıktan sonra AKP İl Başkanlığı görevine gelen Salih Hızlı’nın bu seçimde işi pek de öyle kolay olmayacağa benziyor.

Çünkü birlikte görev yaptığı İl Başkan Yardımcısı Ömer İşçi’nin Akhisar Belediye Başkan adayı gösterilmesinde etkili oldu olmasına ancak bu etkisi İşçi’yi Başkanlık koltuğuna oturtmaya yeter mi onu hep birlikte 31 Mart akşamı sandıklar açıldığında göreceğiz.

Çünkü karşısında halkın gücünü arkasında hisseden CHP'li Besim Dutlulu bulunuyor.

İşçi’yi de yabana atmamak gerekir.

Akhisarspor’un süper lige çıkmasında ciddi pay sahibi olduğu bilinmekle birlikte şimdiler de O takım 3. Ligden düşmemek için mücadele veriyor.

 

*- ERKEN KALKAN ERKEN YOL ALIR

 

Manisa’da Cumhur İttifakından hatta CHP’den bile oy alabilecek iki adaydan da söz etmek isterim.

İYİ Partinin Yunusemre Belediye adayı Tufan Akan ve Şehzadeler belediye başkan adayı Ahmet Karadağ.

Bu iki isim hem Cumhur ittifakı aynı zamanda CHP’den çok öncesinde seçim startı verdiklerini unutmamak gerek.

Ne demiş atalarımız. ‘Erken kalkan erken yol alır’ boşuna söylenmiş bir söz.

İYİ Partinin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gürhan Özcan, oda kendi özgü mütevazi bir bütçesiyle seçim çalışmalarını yürüttüğünü biliyorum. Yalnız şunu söylemek isterim ki Manisa ile ilgili ciddi projeleri var.

İYİ Parti Turgutlu Ahmet Orhan, Ahmetli’de Abdullah Aktuna, Soma’da Hacı Fatih Arslan ve Saruhanlı’da Hüseyin Abacı’yı aday gösterdi.

Gelecek-Sadet ittifakında ise Manisa’da sadece Şehzadeler ilçesinden Ramazan Duman’ın aday olduğunu hatırlatmakta yarar görüyorum.

DP ise Murat Yörük ile seçmenlerinden başkanlık vizesi için oy isteyecek.

 

*- TURGUTLU’DA SEÇİMİN ANAHTARI

 

Gelelim özellikle İstanbul’da AKP’yi ittifak köşesine sıkıştırmayı başaran ancak bundan sonuç alamayan Yeniden Refah Partisinin Manisa’daki adaylarına.

AKP’den oy almayı hedefleyen partinin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hatice Nur Germir.

Turgutlu Serhat Orhan, Gölmarmara Sezen Karaboğa , Ahmetli Yalçın Çapanik ,Yunusemre Mehmet Ali Avcul, Şehzadeler’de Ramazan Akar ve Sarıgöl Rıdvan Karagöl ile muhafazakar seçmenin oylarına talip olacaklar.

AKP den Turgutlu Belediye Başkanlığı yapan ancak geçen seçimde AKP’den başkan adayı gösterilmediği için BBP aday olan Serhat Orhan’ın CHP’li Belediye Başkanı Çetin Akın’ın seçilmesinde rol oynamasına neden oldu.

Bu seçim öncesinde rozet takarak AKP’ye katılan ancak yine aday gösterilmeyeceğini anlayan Orhan’ın bu kez ki adresi Yeniden Refah Partisi oldu.

Bu seçimde de AKP seçmenin oylarını alır mı bilenmez ancak tarih tekerrür ederse bu kez MHP li aday Yunus Oğan’ın işi zor demektir.

   

*- TEK EKSİK COŞKU VE HEYECAN İDİ

 

CHP Genel Başkanı Özel ve MHP Genel Başkanı Bahçeli hafta sonunda Manisa’da Belediye Başkanlarını tanıttılar.

MHP’lilerin Bilge Lider olarak kabul ettiği Devlet Bahçeli, Cumhuriyet meydanında halka sesleniş konuşmasında bulunmasının ardından Cumhur İttifakı adayları için oy istedi.

‘Meydan kalabalık mıydı?’ derseniz, ‘Evet’ bindirme kıtalarla kalabalıktı. Ancak Devlet Bahçeli’nin Manisa’da aynı meydanda birçok mitingini izleyen birisi olarak şunun altını çizmek isterim meydana gelen kitlede heyecan ve coşku eksikti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cengiz Ergün ve Cumhur İttifakı adaylarının ellerini kaldırıp fotoğraf vermesini beklerdim.

Mitingin sonunda bu iş Cumhur ittifakının Belediye Başkan adayı Cengiz Ergün’e kaldı.

 

*- ‘MANİSA İTTİFAKI’

 

Bir günce CHP’nin Atatürk Spor salonundaki şehitler nedeniyle ertelenmiş aday tanıtım lansmanına gelince;

İl Başkanı İlksen Uludağ Özalper’in konuşmasının ardından sahneye gelen Genel Başkan Özgür Özel, partililerine yönelik;

“Bir alışverişinde hak yediği, gönlünü kırdığı, yaptığı bir işte kamuya zararı ve kendine faydası varsa Ferdi Zeyrek yarın aday değil.

Ama göreceksiniz sütte leke var, Ferdi’de leke yok.

Bugün Manisa’yı Cengiz Ergün’ün şımarıklığından kurtaracak olan ittifakın adı Manisa ittifakıdır.

Hep birlikte kuracağız, bu ittifakı.

İlçelerde kuracaklar da burada.

Bütün Manisalılarla bu ittifakı kurmak sizin göreviniz bunu sizden bekliyorum.” oldu.

CHP’nin Manisa Büyükşehir adayı Ferdi Zeyrek’e gelince oda;

“Biz sadece kendini ve çevresine sağladığı rant dışında başka bir şey düşünmeyen bir belediye başkanını değiştirmek için gelmiyoruz. Belediye yönetimindeki anlayışı değiştirmek için de geliyoruz. Halktan kopuk, halkının sorunlarını bilmeyen, kendinden başkasını düşünmeyen başkan yerine halkın parasını halkı için harcamaya, dertlere derman olmaya geliyoruz.

Manisa hepimizin, güçlü Manisa'yı hep birlikte inşa edeceğiz” diyerek rakibi Ergün’e gönderme de bulundu.

Atatürk spor salonu partililerinin tamamının içeri girememesine gelince Manisa’ya mutlak en az 2 bin kişilik birkaç salonun vakit kaybetmeden peş peşe yapılmasının şart olduğu kaçınılmaz kılıyor.

 

*- ŞAMPİYONLAR LİGİ

 

Son söz olarak Manisa gerek genel siyasette gerekse yerel siyasette tam bir şampiyonlar ligi.

Bunun nedenlerini yazımın başında sıralamıştım.

Yerel seçimlere tabiî ki Genel Başkanların etkisi olur ancak yerelde sevilen kişilerinin etkisi onlarında üstünde olduğunu unutmamak gerekir. Partilerin Genel Seçimlerde aldığı oyların Yerel seçimlerde karşılık bulmadığını İstanbul-Ankara-Antalya-Adana-Mersin-Aydın ve İzmir gibi illerde gördük.

CHP Genel Başkanı Özel’in kendi memleketi Manisa’daki 4 belediye sayısını 8 veya 10’a çıkartmanın da ötesinde Büyükşehir’i alabilecek enerjisinin seçmene nasıl yansıtacağının yanıtı 31 Mart 2024 Yerel Seçimdedir.

Özellikle emeklilerin ev kiraları 15 bin lira, et hariç market ve Pazar harcaması 3 kişilik bir aile aylık 10 bin lira olduğu, elektrik, doğal gaz, su faturalarının tavan yaptığı, zaruri telefon, internet harcamalarını aldıkları 11 bin lira emekli maaş ile  nasıl ödeyeceğini düşünerek sandığa gideceklerini düşünürsek iktidara gerçekten sabırlar diliyorum.

 Ben yine söylüyorum bu seçimde Türkiye’nin gözü kulağı Manisa’daki seçim sonuçlarında olacaktır.

Bakalım sevgili Ahmet Kardeşimin tahminleri tutacak mı?-

 

 

 

 

  Bu yazı 958 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI