Bugun...
SON DAKİKA

BİR YILDA 10 BİNDEN FAZLA

 Tarih: 10-01-2024 08:56:00
YAŞAR EYİCE

*- RAKAM ÇOK BÜYÜK

 

Biliyorum, bu yazıyı sonuna kadar okuyanın sayısı iki  elin parmaklarının sayısını aşmayacaktır.

Hakan Taşyaran isimli genç radyocumuzun, bana göre büyük emek vererek hazırladığı bu ‘trafik’ daha doğrusu ‘Kaza raporu’ belge olarak kayıtlara geçmesi için paylaşıyorum.

Hakan Taşyaran, çok önemli bir çalışma yaparak ‘İzmir’in bir yıllık kaza raporu’nu çıkarmış.

Bir zamanlar sporda olsun, siyasette olsun, ya da başka önemli konularda gerek meraktan, gerekse görev verildiği için günlerce gece gündüz arşivleri tek tek inceleyip notlar alarak böyle raporlar hazırlardım.

Biraz enayilik idi…

Ama ben severek yapıyordum…

Yani Hakan Taşyaran’ı kutluyorum, araştırmacılar için çok güzel bir çalışma yapmış…

 

*- 10 BİNİ AŞAN KAZA

 

Çalıştığı radyoya ulaşan bilgilere göre 2023 yılında İzmir’de ana yollarda trafiği etkileyen 10 bin 293 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 94 kişi hayatını kaybetti. En çok kazanın görüldüğü yer ise Hilal Köprüsü oldu.

Haber merkezinin hazırladığı kaza analiz raporuna göre; 2023 yılında meydana gelen kazalardan 94’ü ölümlü, bin 443’ü yaralanmalı, 8 bin 756’sı ise hasarlı olarak kayıtlara geçti.

 

*- EN ÇOK KAZA MAYIS AYINDA

 

Mayıs ayı 962 kazayla en çok kazanın rapor edildiği ay olurken, 733 kazanın meydana geldiği Şubat ayı en az kazanın yaşandığı aydı. Ocak’ta 801, Mart’ta 916, Nisan’da 960, Haziran’da 897, Temmuz’da 863, Ağustos’ta 872, Eylül’de 824, Ekim’de 843, Kasım’da 806, Aralık’ta ise 816 kaza haberi radyonun İzmir haber merkezine ulaştı. En çok ölümlü kaza 16 kaza ile Ağustos ayında, en az ölümlü kaza ise 4 kaza ile Eylül ayında oldu.

 

*- 3’TE BİRİNE MOTOSİKLETLİLER KARIŞTI

 

İzmir’de meydana gelen on binden fazla kazadan 774’üne motosiklet sürücüleri karıştı.

Bu kazalarda 29 motosiklet sürücüsü (genel toplam 94) hayatını kaybetti, 469 kişi yaralandı. (genel toplam 1443) 276 motosiklet kazasında ise ölen ya da yaralanan olmadı. 134 yayanın karıştığı kazada ise 13 kişi öldü.

Karabağlar Belediyesi ile Paşaköprü Mezarlığı hizasında ve Altınyol’da Meles ile Turan arasında 12’şer, Hilal Köprüsü üstünde 11 motosiklet kazası meydana geldi.

 

*- EN ÇOK YARALANMALI TRAFİK KAZASI NEREDE?

 

En çok yaralanmalı trafik kazasının yaşandığı bölge, çevre yolunda Buca ve Limontepe kavşakları arasıydı.

Bu bölge 25 yaralanmalı trafik kazasına sahne oldu. Diğer noktalara bakıldığında ise Paşaköprü Mezarlığı 24, Karabağlar Belediyesi 23, Ankara Caddesi yan yolu 18, Semt Garajı bölgesi ise yine 18 yaralanmalı trafik kazasının yaşandığı bölgelerdi.

İstihkam Viyadüğü’nde 17, Esbaş Alt Geçidi’nde 16, Turan bölgesinde 16, Hilal Köprüsü üzerinde ise 15 trafik kazası yaralanmalı olarak kayıtlara geçti.

 

*- KAZALARIN ARTERLERE GÖRE DAĞILIMI

 

İzmir’de en çok kullanılan, her gün on binlerce aracın geçtiği çevre yolları en çok kazanın görüldüğü yerdi.

Çevre yollarında toplam bin 441 trafik kazası meydana geldi.

Akçay Caddesi (848), Anadolu Caddesi (757), Mürselpaşa Bulvarı (680), Ankara Caddesi (621), Yeşildere (608), Mustafa Kemal Sahil Bulvarı (390), Yeşillik Caddesi (379), Altınyol (320), Kemalpaşa Caddesi (174) ilk 10 arter olarak sıralandı.

 

*- HİLAL KÖPRÜSÜ’NDE…

 

İzmir’de köprü ve alt geçitler yine en çok kazanın görüldüğü noktalardı. 2023’ün en kara noktası olan Hilal Köprüsü’nde 242 trafik kazası meydana geldi.

ESBAŞ Alt Geçidi 234, DGM Köprüsü 219, Gaziemir Alt Geçidi 218, DGM-Hilal Köprüsü arası 214, Tepecik Köprüsü 196 kazaya sahne oldu. Çevre yollarında ise Pınarbaşı Kavşağı bölgesinde 176, Bayraklı Tünelleri’nde 162, Buca-Limontepe arasında 154, Otogar Kavşağı’nda 113, Otoyol Kavşağı’nda 107 kaza oldu.

Yolda, 2023 yılında bin 249 zincirleme (127’si yaralanmalı, 3’ü ölümlü), 413 tek aracın karıştığı (61’i yaralanmalı, 7’si ölümlü), 280 ise kör nokta kazası raporlandı.

 

*- AKÇAY CADDESİ’NE DİKKAT

 

En çok zincirleme trafik kazası Gaziemir Alt Geçidi’nde meydana geldi. Bu bölge 62 zincirleme kazaya sahne oldu. ESBAŞ Alt Geçidi’nde 54, Bayraklı Tünelleri’nde 42, Tepecik Köprüsü’nde 37 DGM Köprüsü’nde 36, Tepecik Köprüsü ile Su Kemerleri arasında 32, Hilal Köprüsü'nde 28, Çevre Yolu Örnekköy Kavşağı’nda 27; DGM Köprüsü ile Hilal Köprüsü arasındaysa 25 zincirleme trafik kazası görüldü.

 

*- KÖR NOKTA ÇEVRE YOLLARI’NDA

 

Büyük araçların sağ taraflarının kör nokta olduğunu dikkate almayan sürücülerin karıştığı kazalar da yine dikkati çekmeye devam ediyor. 2023 senesi içerisinde en çok kör nokta kazası çevre yollarında meydana geldi. Otogar Kavşağı’nda 21 kör nokta kazasına rastlanırken, Osman Kibar Tüneli 16 kör nokta kazasının yaşandığı bölgeydi. Ege Üniversitesi Kavşağı, Pınarbaşı-Dökümcüler arası, Yeşilova Kavşağ’ında yine kör nokta kazaların sıkça görüldüğü bölgelerdi.

 

*- YAĞMURLU HAVALARA DİKKAT!

 

Özellikle yağmurlu havalarda, zeminin kayganlaştığı zamanlarda tek araçlık kazalara sıklıkla rastlanıyor.

Çevre yolları yine tek araçlık kazaların sıkça meydana geldiği arter oldu. Buca ile Limontepe arasında 22 tek taraflı kazaya rastlanırken, İstihkam Viyadüğü 10, Narlıdere-Güzelbahçe arası 8, Otoyol Kavşağı 7, Bayraklı Tünelleri ise 5 tek araçlık kazaya sahne oldu.

 

*-

Son söz vardır ya, ben de son satırları yazayım:

Birincisi İzmir’de sürücülerin birbirlerine saygısı yok.

İlkokul kitaplarında bizim zamanımızda okuduğumuz gibi ‘inatçı keçi’ gibi, çoğunluk.

Kesinlikle ve kesinlikle birbirimize yol vermeyi bilmiyoruz.

Gaza basarak öndeki aracı geçince sanki şampiyon oluyoruz.

Herkes ama tüm sürücüler olmasa bile çoğunluk böyle…

İzmir’de araç kullananlar açık ve net ‘Trafik Canavarına’ dönüşüyor.

Kızan kızsın, ama önce kendini bir dinlesin bakalım neler düşünecektir.

Bu arada park yapan araçlara trafik cezası kesilmesine kesinlikle karşıyım.

Bu kolaylık…

Hiç kimse keyif için bir yerde park yapmaz.

Mutlaka beş on dakikalık bir işi vardır.

Trafiği kapatsa tamam…

Ama laf olsun, görev yerine gelsin, ‘çalışıyor!’ densin diye park cezası kesenlere ve kestirenlere asıl hesap sorulmalıdır.

Trafikte ceza kesilecek çok maganda var…

Ama asıl bunları bulmak lazım…

Bunun için de sürücüler eğitilmeli, ‘vatandaşlık görevini’ yapmalıdır.

 

 

 

 

 

  Bu yazı 929 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI