Bugun...
SON DAKİKA

URLA'NIN SOKAK HAYVANLARI DA İZMİR BÜYÜKŞEHİR'E EMANET

 Tarih: 18-11-2023 15:55:00
YAŞAR EYİCE

*- AFAT GİBİ…

 

İstanbul’da bekliyorduk…

Hatta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu saat vererek, ‘Mecbur olmadıkça sokağa çıkmayın!’ çağrısında bulundu.

Bornova’da İzmir’in ilk tornacılarından balatacı Gülten- Mehmet Gülperçin’in evinde misafirdim.

Bir gün önce Urla’da, harika bir havada, eşi Beşiktaş hanımefendisi İlknur Yayöz’ün helvasını yiyor, duasını yapıyorduk Göztepe- Beşiktaş takımlarımızın milli golcüsü Nihat Yöyöz’ün evinde.

Hava karardı ve sağanak yağış başladı.

Tabii bu arada dolu da düştü…

Ayvalık’en eski ve yeni halini konuşuyorduk, bu sırada yine davetli Gümrük Müşaviri Karşıyakalı Osman Damar ve Öğretmen eşi Fazilet Damar ile…

Ayvalık’ın kalabalığından ve şehirleşmesini anlattı, zeytinyağı ve zeytin işletmeleri hakkında bilgi verdi.’

Belediye Başkanının bir iki gön önce, Devlet ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ‘İmdat!’ çağrısı yaptığını söyledim.

Ayvalık’ın alt yapısı artık kentin ihtiyacını karşılayamıyor.

Belediyenin imkanları ile yenilenmesi de imkansız gibi…

Zaten bu altyapı yalnız Ayvalık değil, tüm kentlerimizin en büyük sorunlarından biri…

 

*- YAĞMUR VE RÜZGAR

 

İlk belirlemelere göre, İzmir’de metrekareye 58,5 kilogram yağış düştü

Özellikle yurdun batı bölgelerini etkisi altına şiddetli yağışlar İzmir’de de yaşamı etkiledi.

Fırtına ile birlikte sabah saatlerinden itibaren yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle deniz ulaşımı aksadı.

İzmir’de etkili olan aşırı yağışların yaratabileceği olumsuzlukları önlemek için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İtfaiye, Fen İşleri, Zabıta daireleri ile birlikte İZSU Genel Müdürlüğü’ne tüm birimler seferber oldu. İZSU ekipleri, yağmur ızgaraları, kanallar, dere ağızları ve yataklarında önleyici çalışmalar ve anlık müdahalelerde bulundu.

Yağmurla birlikte etkili olan şiddetli rüzgar deniz ulaşımını aksattı.

Vapur seferlerine bir süre ara verildi.

Altınyol Turan mevkiinde aşırı yağış nedeniyle toprak kayması meydana geldi. Yola dökülen topraklar trafiğin geçici olarak aksamasına neden oldu. Balçova Mehmetçik Bulvarı’nda bulunan Yahya Deresi’ne yüksek kesimlerden şiddetli gelen yağmur suları kısa süreli taşkına neden oldu. Ekiplerin yaptığı acil müdahale sayesinde sorun giderildi

İZSU Genel Müdürlüğü 214 iş makinası ve 765 personel görev yaptı. İtfaiye Dairesi Başkanlığı da 350 personeli ve ekipmanıyla yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazır tutuldu.

İZSU yetkilileri, “Tespit ettiğimiz 20 noktada yaşanan sorunları ise en kısa sürece çözüme kavuşturacağız” şeklinde konuştu.

 

*- TAPULAR DAĞITILDI

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek kentsel dönüşüm projelerinden birinde daha tapu sevinci yaşandı.

Karşıyaka Örnekköy'deki çalışmaların ikinci etabında binaların yapımı tamamlandı.

Hak sahiplerine tapularını dağıtan Başkan Soyer, “Diğer etapları da en kısa sürede tamamlayacağız. İzmir’e bir söz vermiştik. Sözümüzü tuttuk. 4,5 yılda bahane değil iş ürettik” dedi.

 

*- NARLIDERE METROSU’NDA SONA DOĞRU

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 7 Şubat 2024’ta açılacağını duyurduğu Fahrettin Altay-Narlıdere Metro hattındaki çalışmaları inceledi.

Bornova Evka-3 ile Narlıdere’yi birbirine bağlayacak hatta yüzde 97 seviyesine gelindiğini söyleyen Başkan Tunç Soyer, “Sonuna geldik, bitireceğiz. Şu anda 400’ün üzerinde çalışan işçi var ama daha da artacak. Gerekiyorsa bin kişi çalışacak, 7 Şubat’ta açacağız” dedi.

İzmir Hafif Raylı Sistemi 4. Aşama F. Altay-Narlıdere Kaymakamlık Arası Yapım İşi; 4 Haziran 2018’de, 252 milyon Euro sözleşme bedeli ile yüklenici firmaya teslim edildi. 

Bu bedel, keşif artışları ile 285 milyon Euro’yu buldu.

Hattın tamamlanmasıyla birlikte İzmir’in kuzeyindeki Bornova ilçesi ile güneyindeki Narlıdere ilçesi arasında toplam 27 kilometrelik kesintisiz raylı ulaşım hizmeti sağlanacak.

İzmirliler, güvenli, konforlu, çevreci ve ekonomik raylı ulaşım olanağına kavuşacak; ayrıca vakitten kazanacak.

Bir uçtan biniş yapan yolcu, diğer uca 45 dakikada ulaşacak.

İki uç arasında karayolu uzunluğu ise yaklaşık 47 kilometreyi buluyor.

Bu güzergâh, motorlu taşıtlarla özellikle trafiğin yoğun olduğu zaman dilimlerinde 1,5-2 saatte alınabiliyor.

 

*- HAYATİ ÖNERİLER

 

Çocukların cinsel istismardan korunması için ailelere hayati öneriler

Dünya Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarı Önleme Günü’nde önerilerde bulunan Gaziemir Belediyesi’nde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Hatice Saraç, doğru iletişimin altını çizerek; “Unutmayalım ki cinsel eğitim ailede başlayıp okulda devam eder” dedi.

Sosyal Hizmet Uzmanı Hatice Saraç, Ailelerin çocuklarıyla kuracağı olumlu iletişimin cinsel istismarı engellemede ilk anahtar olduğunu belirterek, ‘Çocuklara 3 yaşından itibaren mahremiyet algısını öğretmeye başlamalıyız.4 yaşından itibaren ise çocuklarda ‘dokunulması yasak yerlerim’ refleksini geliştirmeliyiz. 7 yaşından sonra ise çocuğun özel bölgelerinin başkalarınca görülmesine izin vermemeliyiz” diye konuştu.

Hatice Saraç, “İlk olarak çocuklarımıza dudak, bacak arası, popo ve göğüs bölgelerinin vücudumuzun dört özel bölgesi olduğunu anlatmalıyız. Özel bölgeler hakkında bilgi verirken vajina/vulva- penis demekten çekinmemeliyiz. Başka isimlerle lakap takarak adlandırmamalıyız” önerisinde bulundu.

Her çocuğun bir birey olduğu ve hakları olduğunu ifade eden Hatice Saraç, tavsiyelerini şöyle sıraladı:

‘Çocukların giysilerini, iç çamaşırlarını ya da bezini başkalarının yanında değiştirmemeliyiz. Çocuklara el şakası, vurarak sevme, gıdıklama, sıkıştırma gibi hoşlanmadıkları davranışları yapmamalıyız.

Öz bakım sorumluluğunu üstlenebilecek yaşa geldiği halde tuvalet sonrası temizliğini yapmak, banyo yaptırmak gibi konularda çocuğun özel alanına dâhil olmamalıyız. Çocukların ‘Hayır’ deme hakkı vardır. Bedenleri hakkında bir şeyi istemediklerinde hayır demesine saygı duymalıyız.

Çocuklara zorla yemek yedirmemeli, istemediği kıyafetleri giydirmemeliyiz.

‘Gel bana sarıl’ yerine ‘sana sarılabilir miyim?’, ‘Elimi tut’ yerine  ‘Elini tutabilir miyim?’,  ‘Yaralanan yerine bakabilir miyim?’ gibi soruları günlük hayatın bir rutini haline getirmeliyiz.

Yani bedenine yönelik her davranışta çocuğun onayını almalıyız. Çocuklara ‘Öpersen sana çikolata alırım,’ ‘Sarılırsan sana oyuncak veririm’ gibi vaatlerde bulunmamalıyız.

Çocuğu eleştirmeden, kızmadan duygularını kabul ederek dinlemeliyiz. Yardım istediklerinde çocukların taleplerini geçiştirmemeli ve geri çevirmemeliyiz.”

 

*- GÜZEL BİR HABER

 

Bundan tam bir yıl önce, 6’ncı ayında 670 gram ağırlığında dünyaya gelen Bora Bebek, ona 95 gün küvözde bakan Yeni Doğan Yoğun Bakım çalışanlarını ziyarete geldi.

Dünya Prematüre Günü’ne denk gelen bu buluşma pasta keserek kutlanırken, anne Gülçin Buluk, “Prematüre bebek zayıf ya da hasta bebek demek değil, içeride bir şeylerin yolunda gitmediğini hissedip, dünyaya gelme cesaretini gösteren bebekmiş, onu anladık” dedi.

Anne Gülçin Buluk, “Erken doğum, bir ölüm kalım savaşı değil, anneliği de bebeği de güçlendiren bir süreç. Risk kavramı yerine pozitif düşünce üzerine yoğunlaşıyor insan.

Prematüre ailelerinin moral ve umudu da bu süreçte bebek ve yoğun bakım çalışanları için çok değerli.

Aileler, yoğun bakım çalışanlarının ilgi ve sevgisine güvensinler, prematürelerin gücüne inansınlar. Çünkü onlar mücadeleci ve güçlü bebekler” diye konuştu.

 

*-  KADINLARIN EL EMEĞİ KAZANCA DÖNÜŞÜYOR

 

Karşıyaka Belediyesi, kadınların ekonomik ve sosyal yaşamda daha aktif hale gelmelerini sağlamak için destekleyici çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda her hafta perşembe günleri, Şemikler Pazar Yeri’nde el emeği ürünlerini satmak isteyen kadınlara ücretsiz tezgahlar tahsis ediliyor.

Her hafta ortalama 30 tezgahın açıldığı pazarda kadınlar, el emeği göz nuruyla tasarlayıp ürettikleri eşyaları satışa sunuyor.

 

*- MOBİL ARAÇLA KISIRLAŞTIRMA

 

Hatırlayan çıkacak mı?

Bir süre önce Urla’da Sokak hayvanlarından söz etmiş ve Kayyum Yönetimindeki Urla Belediyesi’ne ‘Mutlaka birden fazla mobil araç alınmalı’ demiştim.

Bu arada tayinle gönderilen önceki kayyum belediye başkanı kaymakamın sahildeki geniş alanları beton yığınına çevirmek üzere olduğunu ve ihalenin mutlaka iptal edilmesi gerektiğini vurgulamıştım.

Baktım betonlaştırma işlemi tam gaz sürüyor.

Herhalde bu işlem seçimlerden önce bitirilmek isteniyor.

Umarım ‘hayvanlar’ konusunda olduğu gibi bu önemli, geri dönülmez büyük sorun yaratacak betonerme konusunda da sesimi duyanlar olur.

Öğrendiğime göre;

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle kırsal ilçelerde sokak hayvanları için hizmete aldığı mobil araçla bir yılda bin 600 hayvan kısırlaştırıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarının sağlıklı üremesi, popülasyonunun kontrol altında tutularak çevre ve insan sağlığının korunması için mobil kısırlaştırma aracıyla hizmet vermeyi sürdürüyor. Birçok ilçede kısırlaştırma çalışmasına aralıksız devam eden veteriner hekimler, gönüllülerin işbirliğiyle Urla’da da gün boyu operasyon yürüttü. Yurttaşların mahallelerinde kısırlaştırma talepleri üzerine bölgeye giden ekip, hayvanları mobil araçta bulunan ameliyathanede kısırlaştırdı. Bölge halkı bu hizmeti veren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

Her gün 20’ye yakın hayvan kısırlaştırılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü’nde Veteriner Hekim olarak görev yapan Saygun Ürgen, mobil araç ile yaklaşık bir yıldır hizmet verdiklerini söyledi. İzmir’in her yerine hizmet götürdüklerini vurgulayan Saygun Ürgen, “Bölgedeki gönüllüler bizi arayıp kısırlaştırma yapmak istediklerini söylüyor. Biz de gidiyoruz ve o bölgede çalışıyoruz. Her gün her gittiğimiz bölgede ortalama 20 civarı hayvan kısırlaştırıyoruz” dedi.

 

 

 

 

  Bu yazı 1154 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI