Bugun...
SON DAKİKA

SORUNUNUZU DİNLEYECEK BİRİNİ BULMAK KOLAY MI?

 Tarih: 09-05-2024 13:52:00
YAŞAR EYİCE

*- BELİNİZİ ÖLÇTÜRÜN!

 

Aile hekimimiz, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin çok önceki mezunlarından Selçuklu Fedakâr Hanım…

Mesleğinin son zamanlarında olduğu için, benim gibi hareketleri de biraz yavaş…

Önceki gün raporlu ilaçlarımı almak için Sağlık Merkezi’ne gittiğimde, beklemediğim bir tavrı ile karşılaştım;

‘Senin kan değerlerine bakalım!’ dedi ve bir gün sonra tekrar gelmemi istedi.

Bu arada, bir kâğıt üzerine ‘boy, kilo, bel, göğüs, basen’ gibi alt alta yazılar yazıp, Dalamanlı hemşire Damla’ya gönderdi.

Damla Hemşireye ‘Bunlar nereden çıktı?’ diye sorduğumda, ‘Herhalde sistemi güncelliyordur!’ gibi bir şeyler söyledi.

Ama sabah internette şu haberi okumuştum:

“ABD'de yaşayan dünyaca ünlü Türk kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, kilo kaybından ziyade bel çevresine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, ‘Kişinin boyu ne kadarsa bel çevresi ölçüsünün onun yarısından az olması gerekiyor.’ dedi.”

‘Hah tamam!’ dedim.

Mesele bana göre anlaşılmıştı.

Çünkü;

Öz, Ankara ziyareti kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi'nde tıp, diş hekimliği, psikoloji gibi alanlardan üniversite öğrencisi gençlerle söyleşide bir araya gelmiş!

AKP İstanbul Milletvekili, kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Halit Yerebakan'ın da katıldığı söyleşide, gençlere damar sertliği, kalp krizi, cerrahi yöntemler hakkında sunum yapan, kariyer planlamaları, yapay zekâ kullanımı konusunda tavsiyelerde bulunan Öz, öğrencilerin sorularını da yanıtlamış.

Öz, obezitenin zararlarına da dikkati çektikten sonra, ‘Amacımız kilo kaybetmek değil, bel ölçümüzü azaltmak olmalı’ diye konuşmuş…

Demek ki, bizim bağlı olduğumuz aile hekimimiz Ankara’yı da, gelişmeleri de yakından takip ediyormuş…

Ya da Sağlık Bakanlığından yeni bir talimat gelmiş olmalı…

‘Fol yok, yumurta yokken’ nereden çıktı benim bel ölçümün alınması?

 

*- KİLO DEĞİL, BEL ÖLÇÜNÜZÜ AZALTIN

 

Ben yine de meraklısına şunları nakledeyim:

‘Aslında amacımız kilo kaybetmek değil, bel ölçümüzü azaltmak olmalı. Bunun da bir hesabı var, kişinin boyu ne kadarsa bel çevresi ölçüsünün onun yarısından az olması gerekiyor.

Yani kişinin boyu 1,80 santimetreyse, bel çevresi ölçüsü de 90 santimetreden az olmalı.

Peki bel çevresi nasıl inceltilecek?

Bunun için diyet yapılabilir ama iradeye bağlı.

Sürekli devam ettirmek ve başarılı olmak açısından çok zor.

Bunun için bazı sırları kullanmak gerekiyor.

Örneğin, acı yemekleri yiyen kişiler çok fazla yiyemez, bunun olumlu etkisi oluyor.

Fıstık, fındık, badem, ceviz tıpkı yumurta gibi sizi besler.

Beynimiz kalori aramıyor, aslında besin arıyor.

Vücuda besin verirsen daha az yersin.

Bu besinlerde de kalori var ama besin miktarı çok yüksek olduğu için çok faydalı.

Yapıyah araştırmalara göre fındık, fıstık, ceviz gibi besinleri tüketen kişiler kilo almıyor.

Bir de bel çevresini inceltmek için spor çok önemli.

 

*- İÇLERİNDE BİZ YOKUZ!

 

Çin, ülkeye vizesiz seyahat özgürlüğü süresini, 11 Avrupa ülkesi ve Malezya için 2025 yılı sonuna kadar uzattı.

Vizesiz giriş süreci 2024 başında bazı ülkelere yönelik olarak bir yıl için öngörülmüştü.

Bu kapsamda Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsviçre, İtalya, Lüksemburg ve Macaristan pasaportlular, gelecek yılın sonuna değin Çin’e vizesiz girme hakkına sahip olacak.

Çin hükümeti ekonomik alanda yabancı yatırımlara kolaylık gösterdiğinden pek çok iş insanı fuarlara ve toplantılara katılmaya başladı. Elon Musk, Tim Cook gibi pek çok ünlü iş insanı bu sürede Çin’i ziyaret etti.

 

*- BELEDİYE BAŞKANLARI NARLIDERE’DE…

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’nin ardından ilçe belediye başkanlarıyla koordinasyon toplantıları yapmaya devam ediyor. Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun'un ev sahipliğinde Narlıdere Park Orman tesislerinde düzenlenen toplantıda; İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerin koordineli çalışmaları, kent içinde acil olarak yapılacak projeler, ilçelerin sorunları ve çözümler gündeme geldi,

Toplantı sonrası değerlendirmede bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Narlıdere Belediyemizin ev sahipliğinde ilçe belediye başkanlarımızla bir araya geldik. Belediye hizmetlerinde pek çok başlıkta ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi arasında koordinasyon ve iş birliği konularını görüştüğümüz buluşmalarımız zaman zaman başkanlar, zaman zaman bürokratlar düzeyinde düzenli olarak gerçekleşmeye devam edecek. Ev sahipliği için Narlıdere Belediye Başkanımıza, katılım ve katkıları için tüm ilçe belediye başkanlarımıza ve değerli belediye yöneticilerimize çok teşekkür ediyoruz” dedi.

 

*- DOLANDIRICILAR DURMUYOR

 

Sevgili okuyucularım, maalesef dolandırıcılar durmuyor.

Geçenlerde, hafiflerek, ‘Maliye’den geliyorum’ diyerek işyerimiz dahil tüm işyerlerini dolandıran bir sahtekarı, meslektaşım İsmail Gökmen ile döverek merdivenlerden aşağıya attığımızı anlatmıştım.

Az önce İzmir Büyükşehir Belediyesi de, bir dolandırıcılık haberi verdi ve halkı uyardı.

Duyuru şöyle:

“İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’ın ismi kullanılarak telefonla ulaşılan iş insanlarından ‘öğrencilere eğitim yardımı’ adı altında para talep edildiği öğrenilmiştir. Açık bir dolandırıcılık girişimi olduğu tespit edilen söz konusu eylemin sorumlularının belirlenmesi için tarafımızdan hukuki süreç başlatılmıştır.

Geçmişte de örneklerine rastlanan, iyi niyetli yurttaşlarımızı suiistimal amacı taşıyan bu tür eylemlere karşı duyarlı olunması önem arz etmektedir. İZSU Genel Müdürlüğü veya İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni temsil eden hiçbir kamu görevlisinin bu yönde bir talepte bulunması söz konusu değildir.

Telefonda kendini İZSU Genel Müdürü şeklinde tanıtarak veya onun adıyla para talep eden kişilere itibar edilmemesini ve böyle durumlarda en kısa sürede emniyet birimlerine bilgi verilmesini rica ederiz.”

Duyuruyu 6 milyon nüfuslu İzmir’de acaba kaç kişi duyacak?

Ya da, açık bakalım belediyelerin telefonlarını, sorunu dinleyecek, anlayacak, size yol gösterecek bir kişi bulabilecek misiniz?

Umarım yönetici durumunda maaş alanlar, ‘Lafla peynir gemisinin yürümediğini’ de öğrenirler de, sadece yasak savar bir şekilde böyle açıklamaların dışında halkın kendilerine rahatça ulaşabilmesini de sağlarlar…

*-

 

 

  Bu yazı 673 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI