Bugun...
SON DAKİKA

HAMAS İSRAİL'e, İSRAİL GAZZE'ye SALDIRDI

 Tarih: 08-10-2023 08:59:00
YAŞAR EYİCE

*-  15 HEDEF İMHA EDİLDİ

 

Bu güzel tatil gününde, biraz da başımızı kaldırıp, ‘Dünyada ne olup bitiyor?’ sorusuna da kafamızı yormamız gerektiğini düşünüyorum.

Bakın çevremizde ve dünyada bizi de yakından ilgilendiren neler oluyor?

Kesinlikle ‘Bize ne?’ deyip olaylara Fransız kalamayız!

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, terör örgütü PKK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek Suriye'nin kuzeyinden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakları doğrultusunda Suriye'nin kuzeyindeki terörist hedeflerine saat 22.00'de hava harekâtları düzenlendiği belirtildi.

Hava harekatlarıyla içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen sözde karargah, barınak ve depolardan oluşan 15 hedef imha edildi.

Harekatlarda azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak çok sayıda terörist etkisiz hale getirildiği vurgulandı.

Bu harekat sırasında masum sivillerin, dost unsurların, tarihi ve kültürel varlıklar ile çevrenin zarar görmemesi için her türlü tedbir alındı.

 

*- BUNLARA GÜVENİLMEZ

 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Suriye'nin kuzeyinde ABD tarafından Türk SİHA'sının düşürülmesi sonrası telefonda görüştü.

Blinken'ın, ‘faaliyetler koordine edilmeli’ mesajını verdiği, Fidan'ın ise ABD’nin YPG’yle beraber çalışmaktan vazgeçmesi gerektiğini söylediği kaydedildi.

Ankara'dan yapılan açıklamada, görüşmede Fidan’ın, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde YPG’yle beraber çalışmaktan vazgeçmesi gerektiği mesajını verdiği belirtildi.

Açıklamada, ‘Görüşmede Bakan Fidan, bir müttefik olarak ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütü YPG'yle beraber çalışmaktan vazgeçmesi gerektiğini kuvvetli ifadelerle muhatabı Blinken'ın dikkatine getirmiş, Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki terörle mücadele operasyonlarının kararlı bir şekilde devam edeceğini kaydetmiştir’ denildi.

Dışişleri Bakanı Fidan'ın YPG ile ilgili ilettiği mesaj ya da başka bir ayrıntı, ABD'nin açıklamasında yer almadı.

CHP’ den de SİHA olayına büyük tepki geldi, açıklamada, ‘ABD’nin kaç uyarı yapılırsa yapılsın Türkiye’nin uçağına saldırması kabul edilemez’ denildi.

 

*- AB LİDERLERİ ‘GÖÇ KONUSUNDA’ DA ANLAŞAMADI

Avrupalı liderler AB’nin stratejik geleceği, göç ve genişleme konularını görüşmek üzere İspanya’nın Granada kentinde gayri resmi toplantıda bir araya geldi.

İspanya’daki AB toplantısı, göç ve genişleme konularında Doğu Avrupa ülkeleri ile diğerleri arasında tam bir çatışmaya sahne oldu.

Rusya ve Ukrayna savaşının sarstığı jeopolitik gelişmelere ayak uydurmak için Batı Balkanlar ve Ukrayna’ya doğru genişlemek isteyen Avrupa Birliği’nde derin görüş ayrılıkları ve tartışmalar yaşanıyor.

Polonya ve Macaristan’ın başını çektiği bir grup ülke, hem göç anlaşması, hem de genişleme kararının AB’ye getireceği finansal yük ile sektörlere yapacağı olumsuz etki nedeniyle, AB yönetimini sert eleştirdi. Tartışmaların sonunda göç anlaşması üzerinde uzlaşma sağlanamadı.

Alman ve Fransız 12 uzmandan oluşan heyet, ‘AB genişleme’ raporunda, 2030 yılında Avrupa’nın 30 veya daha fazla üye ile yoluna devam edebilmesi için, yapısal ve kurumsal köklü değişiklikleri getirecek radikal reformların hayata geçirilmesini ‘şiddetle’ öneriyor.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de, ‘Brüksel ve Berlin'den gelen diktalardan korkmuyoruz. Yasadışı göçmenlerin dağıtımı sisteminin bize dayatılmasını reddediyoruz’ diye konuştu. Öfkelendiren anlaşma

Yoğun bir göç dalgası yaşandığında, AB Komisyonu göçmenleri büyüklüklerine göre üye ülkelere pay edecek.

Eğer Polonya ve Macaristan kendi payına düşen göçmenleri almazsa, onları alan ülkeye her göçmen için 20 bin Euro ödemek zorunda kalacak.

 

*- DAHA FAZLA MADDİ YARDIM

 

Yeni göç anlaşması, özellikle düzensiz göçle ‘derhal ve kararlı bir şekilde’ mücadele edilmesi ve düzensiz göçmenlerin ‘geri dönüşlerinin yoğunlaştırılması’ ihtiyacını vurguluyor.

Aynı zamanda AB'nin, bu ülkeden göçmenlerin gelişini azaltmak amacıyla Temmuz ayında Tunus ile imzalanan gibi ‘menşe ve geçiş ülkeleri ile karşılıklı yarar sağlayan küresel ortaklıklar’ kurma kararlılığını da teyit ediyor.

Bu bağlamda, Türkiye, Libya ve Tunus’a göçmenlerin geri çevrilmesi için ‘öngörülenden daha fazla maddi yardım’ yapılması da öngörülüyor.

 

*- BİDEN, MEKSİKA SINIRINA DUVAR İNŞA EDECEK

 

Biden yönetimi, Meksika sınırına 30 kilometrelik duvar inşası için 26 federal yasadan feragat etme kararını savundu.

 

 Yazdır

 

ABD Başkanı Joe Biden, yönetiminin Güney Teksas'ta yaklaşık 30 kilometrelik ek sınır duvarı inşasına izin vermek için 26 federal yasadan feragat etme kararını savundu.

Biden, Meksika'dan yasadışı göçü durdurma amaçlı duvar için Trump dönemi fonunu kullanmaktan başka seçeneği olmadığını söyledi.

Biden, bu tür duvarların işe yaradığını düşünüp düşünmediği sorulduğunda ise ‘Hayır’ yanıtını verdi.

Hükümet verilerine göre Rio Grande Vadisi bölgesinde, bu bütçe yılında şimdiye kadar yaklaşık 245 bin yasadışı geçiş kaydedildi.

Bu kesim, ülke genelinde sınır geçişlerinin en yoğun olduğu bölgeler arasında yer alıyor.

Daha önce de yazmıştım, bu yasa dışı geçiş yapanların içinde, hatırı sayılır sayıda Türk de bulunuyor.

 

*-  43 MİLYON ÇOCUK YERLERİNDEN EDİLDİ

 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), iklim olayları nedeniyle milyonlarca çocuğun kendi ülkeleri içinde yerlerinden edildiğine vurgu yapılan bir rapor yayınladı.

Rapora göre, 2016-2021 yılları arasında 44 ülkede 43 milyondan fazla çocuk iklim kriziyle gelen afetlerin ardından yaşadıkları yerden ayrılmak zorunda kaldı.

Kayıtlara geçen iklim kaynaklı zorunlu yer değişikliği verilerine göre, bu durumdan en çok Doğu Asya, Pasifik ve Güney Asya ülkelerindeki çocuklar etkilendi.

Listenin başında gelen ülkeler ise Çin ve Filipinler.

Raporda yer alan verilere göre, önümüzdeki 30 yıl içinde sadece nehir taşmalarından oluşan seller nedeniyle yerlerinden edilecek çocukların sayısının 96 milyon olması bekleniyor.

 

 

  Bu yazı 1154 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI