Bugun...
SON DAKİKA

BU DÜNYADAN BİR "ÇİÇEK ARİF" GEÇTİ...

 Tarih: 16-03-2024 09:58:00
ATİLLA KÖPRÜLÜOĞLU

Kemal Sunal'ın

"Kapıcılar Kralı", "Köşeyi Dönen Adam", 

Türkan Şoray -Kadir İnanır'ın

"Selvi Boylum Al Yazmalım''ı, Cüneyt Arkın -Tarık Akan'lı "Maden"in de aralarında bulunduğu Türk Sinema tarihine damga vuran birçok filmin yapımcısıydı Arif Keskiner.

"Çiçek Arif" ve "Komünist Arif" lâkaplarıyla da bilinirdi.

Sanatçıların, gazetecilerin, entelektüellerin Beyoğlu’ndanki vaz geçilmez mekânı

"Çiçek Bar'’ın da sahibiydi…

Çok sevip, sayılırdı çevresinde.

Yılmaz Güney’in "Umut" filmini yurt dışına (Cannes) çıkaran odur.

Sezen Aksu, “Yine mi güzeliz, yine mi çiçek” şarkısını ona ithafen yazmıştır.

 

****

Yakın dostlarından

değerli meslektaşımız şair

Ünal Ersözlü, bakın duygularını nasıl paylaşmış?;

"Çok üzgünüz. Bu hayatta tanıdığım en değerli dostların başında gelen, bilge insan, kıymetli Arif Ağabeyimizi 86 yaşında kaybettik. Son yıllarda, hastalıkları nedeniyle ölümün kıyısında durduğunu hepimiz biliyorduk. Kıymetli Arif Ağabeyi, eşim Efsun ile birlikte iki yıl önce görmüştük. Saatlerce süren sohbetimiz kalbimizde saklıdır.  Sık sık telefonlaşıyorduk. Kısa süre önce son kitabı ‘Akşam Çiçekleri’ni, sevgili Efsun’a ve bana imzalayıp göndermişti. Yine haberleştik, Efsun ile birlikte kitabının imzası için İzmir’e gelmesini çok arzu ettik; çok mutlu oldu bu önerimize ama sağlık durumu el vermedi. Son konuşmamızda yaşam doluydu; telefonu sevgiyle kapattığımda, artık görüşemeyeceğimizi hissediyordum. O’nun yaşamını yitirmesiyle birlikte Türkiye’de bir dönem daha kapandı. Yılmaz Güney ile yakın arkadaşlığından başlayıp; Sezen Aksu’dan, büyük usta Yaşar Kemal ile dostluğuna kadar, güzel insanlara dokunarak; onları renkli hayatına taşımış, güzellikleri, sevgiyi, onlarca hikâyeyi onlarla paylaşmış, bilge bir adamdı. Son yıllarda ortaya koyduğu etkin yazarlık serüveni öncesinde, Türk sinemasında da, yapımcılıktan senaryo yazımına kadar önemli bir tuğla taşıydı.

 Sinemacılık yaparken, İstanbul Sıraselviler’deki yazıhanesinde, herkesin Çiçek Bar ya da Arif’in Yeri dediği, tüm sinemacıların ve sanatçıların uğrak yeri haline gelen Sinema Sevenler Derneği Lokali, bir dönem İstanbul’un simgesi oldu. Kıymetli Arif Ağabeyim ile biriktirdiğim anılar, hayatımın anlam denizinde, her zaman özel olarak yerini sevgiyle koruyacak. Ruhun şad olsun güzel yürekli Arif Ağabeyim. "

 

****

Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın: "Ağabeyimi kaybettim..

Sinemamızın,

edebiyatımızın çiçeği artık yok..Üzgünüm çok..."

Aziz Nesin'in oğlu Gazeteci -Yazar Ahmet Nesin: "Kimin anıları bitmez desem, Arif Keskiner'in, Çiçek Arif'in, Arif Bar'ın anıları bitmez diyebilirim. Hani derler ya sapına kadar diye, sapına kadar bir Adanalı, sapına kadar bir dost ve ağabey de terk etti bizi."

Tiyatro Sanatçısı Nedim Saban: "Bir dönemin en güzel sohbetleri , sanat buluşmaları onun mekanında yapılırdı . Sinema afişleriyle donatılan mekana  Yeşilçam’ın en büyük yıldızları gelir, dünyayı terk ettiklerinde anı defteri açılırdı. Çiçek Arif Keskiner artık ne yazık ki  yok."

Moğollar'dan Cahit Berkay:

"Onu anlatmaya kalksam cümleler yetmez. 

Ağabeyimdi, hocamdı, dostumdu… Gönül dostuydu… 

Yerini zaten dolmaz, yokluğuna alışmak çok zor…"

 

****

Bu dünyadan

bir Çiçek Arif geçti.

Güzel insandı güzel uyusun...

 

  Bu yazı 642 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI